Кавун - це куляста велика ягода з гладкою поверхнею і червоною або рожевою солодкої соковитою м'якоттю всередині. Але іноді можна зустріти кавун з м'якоттю білого або жовтувато-білого кольору. У чому полягає користь і шкода кавуна? Користь санаторий Кришталевий палац(Хрустальный дворец) кавуна і шкода відома не всім, або в не повному обсязі. Кавун - це однорічна ягода, яка відноситься до сімейства гарбузових. Батьківщиною кавуна вважається Центральна
і Південна Америка, але можна зустріти його і в інших країнах з жарким і сухим кліматом. Останнім часом до завезеним кавунів склалося двояке ставлення, так як під їх кіркою нерідко знаходять барвники та пестициди. Кавун: користь чи шкода для нашого організму? Поговоримо про це в нашій статті. Дозрівати кавуни починають наприкінці липня початку серпні, тому до ягід, які продаються вже в червні, слід ставитися з обережністю. Купувати ягоди в червні просто не рекомендуємо, бо саме такі ягоди містять багато нітратів. Відповідно і бажаної користі від такого кавуна ви не отримаєте, а тільки шкоду (наприклад, отруєння, блювота, пронос).
КОРИСТЬ І ШКОДА КАВУНА.
В якості цілющого і лікарського засобу, найчастіше використовується м'якоть кавуна, тому що саме в ній більше користі. У м'якоті міститься багато корисних і поживних речовин, а також легкозасвоювані цукру (сахароза, фруктоза, глюкоза) від 5,4 до 12%. Найбільше в кавуні міститься води до 86%, а також фруктози, саме вона відповідає за солодкий смак ягоди. Наприклад, якщо кавун важить 4кг., То фруктози в ньому до 150гр. Крім цього до складу кавуна входять пектинові речовини, клітковина, вітаміни С, В1, В2, РР, провітамін А, фолієва кислота, а також солі нікелю, марганцю, магнію, заліза, калію. А ось в насінні міститься жирне масло, яке багате вітаміном D. 38 калорій становить енергетична цінність одного плоду кавуна. У чому ж ще полягають користь і шкода кавуна?
КОРИСТЬ КАВУНА ДЛЯ ОРГАНІЗМУ ДЛЯ ДІТЕЙ, І ДЛЯ ФІГУРИ
Корисний кавун не тільки у свіжому вигляді, його ще застосовують для консервування, засолювання, готують сік, кавуновий мед (в ньому міститься до 90% цукру). Не слід забувати про користь кавунової кірки, з неї готують цукати і кавунове варення, а ось з насіння - столове масло. Користь кавуна для організму просто не прорахованості. Перерахуємо ще деякі корисні властивості кавуна: При лихоманці дуже добре втамовує спрагу кавуновий сік, а також м'якоть. При анемії, також поліз кавун, тому що в ньому міститься досить-таки пристойну Миротель(MIROTEL Resort & Spa) Трускавец кількість заліза. Так як дана ягоди багата клітковиною, тому вона надає сприятливу дію на шлунково-кишковий тракт, покращує травлення, виводить шлаки і токсини, пісок з організму, посилює перистальтику. Корисний кавун ще при атеросклерозі, тому що до його складу входить багато корисних вітамінів, фолієва кислота і холін. Завдяки фолевой кислоті, ми зможемо вберегти себе від серцево-судинних захворювань. Крім цього вона бере участь у кровотворенні та синтезі амінокислот, володіє противосклеротическим дію, регулює жировий обмін. А ось при захворюваннях жовчного міхура і печінки, а також при артритах і запорах рекомендується вживати м'якоть кавуна. Крім усього цього кавун має сечогінні властивості, тому його застосовують при каменях у жовчному міхурі, набряках, нефриті, циститі, сечокам'яній хворобі. З'ївши 150гр кавуна, ви зможете задовольнити добову потребу людського організму в магнії. Хворої печінки допоможе м'якоть кавуна, вона поліпшить живлення тканин даного органу. Користь кавуна для організму в цілому дуже велика, тому що використовують не тільки м'якоть, насіння, кору, а ще й коріння кавуна. Саме коріння застосовуються для лікування колітів у діток. Завдяки своїй низькій калорійності, плоди кавуна дуже часто використовують в якості основного продукту для різних дієт, а також для розвантажувальних днів. Сік і м'якоть кавуна володіють ще і протизапальними властивостями. Насіння ж використовують як глистогінний і кровоспинний засіб. Корисний при гіпертонії, тому що кавун допомагає виводити з організму надлишковий холестерин. Їдять м'якоть при недокрів'ї, а при туберкульозі легень і ангіні попещу горло кавуновим соком. Дуже корисно їсти кавун після операцій, важко перенесених хвороб. Після жовтяниці, Санатории Трускавца теж корисно їсти кавун, тому що він допомагає відновити функції печінки. Для зцілення гнійних ран, при шкірних захворюваннях використовують м'якоть плоду. Крім цього кавун дуже часто використовують в косметології, саме з нього роблять різні маски для обличчя, які роблять нашу шкіру не тільки свіжою, але й молодий. Якщо прив'язати до голови і скронь кавунову кірку, то можна позбутися головного болю і мігрені. Користь кавуна для вагітних жінок також велика, але про це ми поговоримо трохи пізніше. Але крім користі в будь-якому продукті завжди є і шкода, не виключенням є і кавун.
ШКОДА КАВУНА.
Кавун протипоказаний при метеоризмі, бо він утворює гази в товстій кишці. Шкідливий кавуновий мед людям, які страждають такими захворюваннями як цукровий діабет і ожиріння. Тому діабетикам рекомендується їсти кавунову м'якоть, тільки в невеликій кількості. Протипоказано їсти кавун людям, у яких важка патологія передміхурової та підшлункової залози. З такими захворюваннями як гламерулонефірт, пієлонефрит, гепатит у гострій формі, споживання кавуна слід знизити до 200 грам в день. При покупці даної ягоди завжди переконуйтеся в його чистоті, тобто в тому, що кавун не містить нітратів. Але буває так, що перевірити це просто не вдається, тому завжди пам'ятайте про те, що вся користь кавуна знаходиться в середині, а ось шкідливі нітрати, які накопичуються, залишаються в шкірці.
КОРИСТЬ КАВУНА ДЛЯ ВАГІТНИХ. Користь кавуна для вагітнихДуже часто можна зустріти жінку, яка віддає перевагу під час вагітності їсти той чи інший продукт, але не слід забувати і про користь кавуна. Для вагітних немає краще продукту як кавун, бо саме в ньому, як писалося вище, міститься багато вітамінів, які забезпечують нормальному протіканню вагітності у жінок і розвитку плода. У кавуні містяться фолевая кислота, залізо, вітаміни групи В, що є найбільш важливим під час вагітності, особливо в перші місяці, коли йде закладка органів малюка. А ось залізо потрібно жінці протягом всієї вагітності, бо саме воно забезпечує Миротель(MIROTEL Resort & Spa) Трускавец організм плоду і жінки киснем. Крім цього фахівці рекомендують вживати кавун в їжу при залізодефіцитній анемії, що є супутницею вагітних жінок. Користь кавуна для вагітних велика, як ми бачимо, але не варто забувати і про інші джерела заліза. Тому що, щоб заповнити добову потребу в залізі вагітній жінці необхідно з'їдати близько 3 кг. кавуна щодня, а це дуже багато. Крім цього, користь кавуна для вагітних полягає ще в тому, що перистальтика кишечника починає посилено працювати, в результаті вагітна жінка легко впорається з таким ускладненням як запор. Користь від кавуна для вагітних жінок дуже велика, тому що саме кавун покращує і нормалізує роботу багатьох систем організму (ендокринної, травної, серцево-судинної), виводить шлаки, токсини і холестерин з організму. При цьому жінка не набере велику вагу, тому що кавун вважається низькокалорійним продуктом, тому дана ягода сподобається вагітним з надмірною вагою. Але є й інша сторона медалі не користь, а шкоду кавуна. Шкода полягає в тому, що у вагітних дуже часто з'являються набряки, а набряки як всі ми з вами знаємо - це надмірна кількість води в організмі. Тому якщо у вас з'явилися набряки, то зловживати кавуном не рекомендується. У деяких випадках доведеться навіть зовсім відмовитися від вживання такого плоду - це цукровий діабет, сечокам'яна хвороба, захворювання кишечника та підшлункової залози.
КОРИСТЬ КАВУНА І ДИНІ. Погодьтеся, адже хто пробував дані ласощі, ніколи не забуде їх прекрасний смак і напевно замислювався про користь, як кавуна, так і дині. Яка саме буває користь кавуна і дині? Про це знає, напевно, кожен. Трохи вище ми писали про користь кавуна, тепер напишемо про користь дині.
Комментариев нет:
Отправить комментарий